Kerrosässät

Kuva tuplaässistä.

Perimätiedon mukaan kaneliässien salattu kahvipöytäkoodi syntyi vuoden 1917 aikana. Kun kahvipöydässä puhuttiin isänmaan asioista, emäntä toi isännän merkistä ässiä kahvipöytään. Ässiä tarjoiltiin vain silloin, kun paikan päällä oli henkilöitä, joiden aikana salaisista isänmaan asioista saatettiin keskustella luottamuksellisesti. (Lähde: Tiina Rantanen, Klassikkoruokia, 2018)

125 g voita tai margariinia
2 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
350 g vehnäjauhoja (noin 5 ½ dl)

Kierittelyyn

½ pkt Dansukker Kanelisokeria

Täyte

Karpalo-, puolukka- tai vadelmahilloa

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita siivilöity jauho-leivinjauheseos joukkoon. Siirrä taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreäkärkinen tylla (ø 10 mm).

Levitä kerros kanelisokeria työpöydälle ja pursota taikinasta pitkiä nauhoja kanelisokerin päälle. Leikkaa nauhat 8–9 cm mittaan, kierittele kanelisokerissa ja muotoile leivinpaperoidulle pellille ässän muotoon. Jos täytät ässät, muotoile puolet ässistä peilikuvana.
Paista uunissa 180 asteessa 10–12 minuuttia.

Täytä jäähtyneet ässät hillolla, peitä kevyesti kelmulla ja anna tekeytyä muutamia tunteja tai seuraavaan päivään. Nauti ison kahvin tai teen kera.